onsdag 22. mai 2013

Marco-effekten : Jussi Adler-Olsen

Har du høyrt om sommerfugleffekten? Det er ein teori om at små vibrasjonar frå sommarfuglvenger kan vera årsak til store omveltningar andre stadar... som "lita tue kan velte stort lass", eller noko!
I "Marco-effekten" er det den 15 år gamle guten, Marco, som veltar den berømmelige tuva.

Marco er med i Zola sin klan.  Kvar dag må han og "søskna" ut i Københavns gater og stjele,  naske  og tigge slik at Zola får sin daglege dose med kontantar. Marco er ein kjempegod lommetjuv, men han hatar det. Ein kveld overhøyrer han at Zola vil gjere Marco til krøpling for å auke tiggarintektene (og forhindra eit opprør som han ser i guten). Marco stikk av. Men heile klanen er etter han....

Dette er den femte boka om Carl Mørch, den sære leiaren for  avdeling Q. (Avdeling Q etterforskar gamle, uoppklarte drap. I avdelig Q jobbar ein fargerik bukett menneske. I tillegg til Carl, møter me Assad frå Irak, Rose som har fleire personlegdomar og nykomaren i denne boka, den irriterande Gordon. FESTLIG!)
Sjølv om eg ikkje er så flink til å lesa krim, ELSKAR eg alle dei fem bøkene om Avdeling Q.
Ja, eg må berre sei det med ein gong: "Marco-effekten" er storarta! Storarta!   Her møter me mellom anna fæle finanshaiar, korrupsjon, gatekriminalitet, drap i Kamerun og økonomisk svindel av svimlande store summar. Alt omkransa av skruppellause skurkar, den eine verre enn den neste!   Det er heilt forferdelig spennande!
Eg vil berre at du skal vita ein ting: DENNE BOKA BØR DU LESA!  Eg kan nesten garantera at du ikkje vil vera upåvirka av den.  Den er spennande som ein thriller, festlig og totalt uforutsigbar og overraskande!  Knall!
Jussi Adler-Olsen er dansk og er visstnok ein av danmark sine mest leste forfattarar! Det kan eg godt forstå. Han er omsett til mange språk, og heldigvis er norsk eitt av dei!
Les, min ven! Du kjem ikkje til å angra!

1 kommentar: